Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 1 kilo kippendijen met bot
- 1/2 pot kippenbouillon
- 4 sjalotten of 2 middelgrote (witte) uien
- 1 grote Chinese bol knoflook
- 1 duim gember of een stuk (geschilde) raspen
- 1 duim laos
- 1 snuf zwarte peper gemalen
- 2 koffielepels laos
- 2 koffielepels djaheh
- 1 koffielepel ketoembar
- 1 koffielepel koenjit
- 1 pakje laksa ongeveer 200 gram
- 6 blaadjes djeroek poeroet (blad)
- arachideolie
- water
- 8 - 10 eieren
- 1 kom bieslook fijngehakt, en/of platte peterselie
- 1 flinke kom taugeh
- 1 kom gebakken uitjes kant en klaar
- kom rijst
- kom gekookte aardappelen in blokjes
- limoen eventueel citroen
- ketjap asin
- sambal naar smaak
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Maak een boemboe (=kruidenmengsel) door de sjalotten, knoflook, zwarte peper, laospoeder, djaheh, ketoembar en koenjit te vermalen in de keukenmachine. Begin eerst met 2x pulseren (=kort beginnen met malen). Stop wanneer het mengsel mooi geel ziet en goed fijngehakt (na ongeveer 2 - 3 minuten).
- Fruit de boemboe kort aan in een braadpan in voldoende olie, doe dan de kip erbij en bak deze licht aan.
- Voeg de bouillon toe, vervolgens het water; daarna de djoeroek poeroet, sereh (licht gekneusd), laos-wortel en het stuk gemberwortel (deze mag ook worden geraspt). Breng dit op zacht vuur aan de kook, en laat dit minimaal 30 minuten zacht sudderen met de deksel erop (zet een kookwekker!).
- Kook de eieren in 5 minuten (goed afkoelen!).
- Doe de laksa in een kleine pan met kokend water en laat dit minimaal 20 minuten afkoelen.
- Snij de bieslook en/of de selderij en doe deze in kommetjes, blancheer de taugeh en koel goed af dmv koud water; doe deze ook in een kom.
- Controleer of de kip al gaar is; zo ja, haal de kippendijtjes uit de pan en trek deze in reepjes met behulp van 2 vorken; doe de reepjes terug in de pan. Proef of de soep al goed smaakt: nu begint al de fase van de smaak verbeteren bv door er wat zout bij te doen of wat extra zwarte peper, of een scheutje kippenbouillon. Misschien moet er wat water bij.
- Laat de soep nog minstens 10 minuten door sudderen. Ontdoe de soep dan van alle blaadjes, knollen en eventuele zeentjes etc. Blijf proeven: de smaak moet mild zijn maar wel pittig. Niet overheersend omdat er ook nog vulling en topping bijkomen. Krijg je de soep maar niet smakelijk genoeg, dan helpt gek genoeg een paar flinke druppels limoen- of citroensap en/of een scheutje gembersiroop als uiterste truc. Hierna goed roeren.
- Wijze van serveren: Doe in een diep bord of diepe kom eerst wat laksa (en aardappel) en een beetje taugeh. Giet hier een paar flinke lepels soep overheen totdat alles een beetje onder staat. Druppel er wat citroen- of limoensap overheen. Doe er een paar partjes- of plakjes ei als topping bovenop, met wat gebakken uitjes, druppels ketjap asin en sambal naar smaak. Garneer als laatste met een beetje bieslook en/of selderij. Rijst kan er ook in maar dan wordt het echt een vullende maaltijdsoep.