Koken en opnieuw beginnen

Crumble Koken en opnieuw beginnen
,

Recept voor vruchten crumble

Het fijne van een crumble is dat het niet alleen een makkelijk recept is, maar ook geschikt is voor de meeste soorten fruit. Elk nieuw seizoen zijn er weer andere crumbles mogelijk, zoals met rabarber, appels of kersen en zelfs met of pompoen. Ook combinaties met verschillende vruchten zijn mogelijk, zoals met rood fruit.

Bovendien kun je een crumble aanpassen aan je persoonlijke smaak. Ga je bijvoorbeeld liever voor gezond:

  • Gebruik dan havervlokken of havermout met amandelmeel als basis in plaats van bloem.
  • Gooi rozijnen doorheen (gemiddeld 100 g) door de basis of laat ze juist weg.
  • Er kunnen ook geschaafde amandelen, hazelnoten in of wat stukjes walnoot.
  • Gebruik je liever geen suiker, experimenteer dan met honing, maple syrup of andere gezonde suikervervangers.
  • Voor een veganistische variant kan je olijfolie gebruiken in plaats van boter.

Eigenlijk is alles mogelijk, zolang je maar zorgt voor wat vet, goed doorgestoofd fruit en een knapperig laagje crumble.

Een crumble wordt vaak als nagerecht geserveerd.

Je kunt daarom best uitpakken met hierbij vanille-ijs, een zelfgemaakte custardsaus of een flinke dot slagroom. Of, nog beter: clotted cream of mascarpone!

Eet de crumble zo warm mogelijk, dan is deze het lekkerst.

Hier volgt het recept voor een klassieke crumble met appels. Je kunt ervoor kiezen om de appels eerst minstens 1 uur te laten voorgaren. Dat houdt dus in dat je niet meteen kunt gaan bakken.

Recept Afdrukken
Recept voor vruchten crumble
Crumble Koken en opnieuw beginnen
Maaltijd Nagerecht
Porties
personen
Maaltijd Nagerecht
Porties
personen
Crumble Koken en opnieuw beginnen
Instructies
  1. Appels: indien je ze voorgegaard wilt hebben, begin 1 tot 2 uur van tevoren met de appels.
  2. Het voorgaren maakt de appels extra zacht en geeft een heerlijk-zoet vocht.
  3. Schil ze en verwijder de klokhuizen.
  4. Maak er dunne plakjes van door ze eerst in kwarten en dan in schijfjes te snijden.
  5. Meng de bruine suiker, een halve koffielepel kaneel met het citroensap en wat geraspte citroenschil in een kom.
  6. Schep hierdoorheen de plakjes appel.
  7. Wil je geen voorgegaarde appel, ga nu dan verder met het kruimeldeeg.
  8. Anders: de kom afdekken en op een koele plaats (koelkast mag ook) minimaal 1 uur laten staan.
  9. Het deeg: bloem in een kom doen met de palmsuiker of witte basterdsuiker en de rest van de kaneelpoeder (1/2 koffielepel). De boter in kleine stukjes snijden door het bloemmengsel heen.
  10. Je kunt het mengsel nu rustig tussen je vingers wrijven totdat het uiteindelijk voelt als een soort zand. De boter moet geheel zijn opgenomen en goed zijn verdeeld over het mengsel.
  11. Eventueel kan je hier ook een goede keukenmachine voor gebruiken in een laag tempo.
  12. De oven nu voorverwarmen op 200 graden max. 10 minuten.
  13. Opbouwen van de crumble: de ovenschaal rijkelijk insmeren met boter met behulp van een kwastje.
  14. De appels nog even goed omscheppen in de kom, proef en eventueel nog wat suiker of citroen erbij.
  15. Het moet nu al lekker smaken.
  16. In de ovenschaal de appels doen en uitstrijken over het hele oppervlak.
  17. Hierover het kruimeldeeg scheppen en goed verdelen. Het deeg moet de appels geheel bedekken, eventueel wat aandrukken tegen de randen.
  18. Bak de appelcrumble in het midden van de oven zo’n 25-30 minuten. Deze is klaar wanneer de korst een mooie, lichtbruine kleur heeft.
Geef een reactie
*
*
*

volg @kokenenopnieuwbeginnen

Instagram did not return a 200.