Koken bij depressie
Ziektes als burn-out en depressie worden na de diagnose vooral behandeld met psychotherapie, voldoende lichaamsbeweging en rust.
Zeg maar van buiten naar binnen.
In veel gevallen wordt er daarnaast medicatie als antidepressiva voorgeschreven.
Ook bij meer somatische klachten waarbij men lichamelijk verzwakt is geraakt, is er uiteraard veel aandacht voor de medische aanpak hiervan.
Maar dat goede voeding een belangrijk onderdeel van de behandeling kan zijn, weten nog te weinig mensen. Zelfs artsen zijn er vaak niet zo mee bezig. Begrijpelijk omdat het niet hun vakgebied is
Gelukkig geldt dit niet voor kankerpatiënten: tegenwoordig is het heel normaal dat een diëtist de patiënt adviseert bij het bereiden van gezonde en lekkere maaltijden. Kankerpatienten hebben om verschillende reden amper eetlust.
Maaltijden die bestaan uit peulvruchten, veel groente en fruit, vette vis en matig vlees (zo min mogelijk rood vlees als je geen vegetarier bent) en liefst magere, zure melkproducten als kefir, yoghurt en karnemelk.
Er zijn goede folders verkrijgbaar over koken bij kanker van de KWF Kankerbestrijding.
Ieder mens is weer anders
In landen als India en China is het toepassen van een gerichte voedingsleer in de keuken al duizenden jaren lang bijna net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Er wordt rekening gehouden met de seizoenen bij wat men aan groente en dergelijke in huis haalt.
En dus wat men uiteindelijk op tafel zet.
Zo wordt een rauwe salade in een koud gebied tijdens de wintertijd bijvoorbeeld ontraden. Ook wordt er bewust gekeken naar wat voor type mens de eter is.
Ieder mens is weer anders.
Volgens de Indiase Ayurvedische – en de Chinese Taoïstische voedingsprincipes (ook wel “de keuken van de 5 elementen” genoemd) bestaan er verschillende “mensensoorten”: de een is bijvoorbeeld een koukleum en zou daarom moeten oppassen voor veel rauwkost. Verwarmende gerechten bestaande uit soepen of die gekruid zijn met rode pepers zouden beter zijn voor de koukleum.
De ander is meer heetgebakerd of nerveus van aanleg en zou juist veel verkoelende maaltijden moeten eten.
Eten in harmonie met je natuur zou zelfs ziekte kunnen voorkomen.
In het oude China werd gezegd dat een goede dokter tevens een goede kok is!
Het gaat natuurlijk wel erg ver om voortaan volgens deze principes aan de slag te gaan in de keuken. Toch is het interessant is om eens te kijken wat een andere manier van koken aan voordelen kan opleveren.
Bijvoorbeeld bij voortdurende vermoeidheid.
Of wanneer je worstelt met de gevolgen van een burn-out of depressie.
In het laatste geval is eten vaak het laatste waar je zin in hebt, laat staan om iets klaar te maken.Simpelweg omdat uit bed komen en een douche
nemen al een hele opgave is.
Het zal zeker niet zo zijn dat je opeens bent genezen als je dagelijks goed leert eten
Het zal zeker niet zo zijn dat je opeens bent genezen als je dagelijks goed leert eten.
Maar… het gaat je zeker helpen om je fysiek wat beter te voelen.
En elke stap in die richting is mooi meegenomen.
Niet alleen door beter en lekkerder te eten, maar ook door het koken zelf.
In het hoofd van iemand met een burn-out of depressie is het vaak chaos.
Een pot theezetten is vaak nog maar net haalbaar.
Koken vraagt om organiseren en vooruitkijken, gevolgd door opruimen van de keuken.
In die zin is het in zekere zin al een lichte vorm van therapie.
Als ervaringsdeskundige kan ik me nog goed de eerste keer herinneren hoe blij ik was toen het me eindelijk weer lukte om een cake te bakken. Een klusje waar ik vroeger mijn hand niet voor omdraaide. Maar wat me toen ruim twee uur kostte, inclusief het opruimen.
Hierna volgen recepten met voedingsmiddelen met veel zink, selenium, mangaan en kalium, vitamine B, magnesium en foliumzuur.
Deze zitten vooral in ongeraffineerde granen, peulvruchten, vis en schaaldieren, paddenstoelen als shiitake en peulvruchten, eieren, en matig (wit) vlees en tofoe.
Niet alleen heel gezond maar vooral ook erg lekker.
Dat kan namelijk heel goed samen.
Simpele recepten die snel op tafel staan
Simpele recepten die snel op tafel staan
(of op een bordje in bed kunnen worden opgegeten).
Precies waar jij in deze periode behoefte aan hebt.
Kokende hulpverlener