Koken en opnieuw beginnen

Rendang van rundvlees

Rendang is momenteel enorm populair.
Van oorsprong is het een authentiek Indonesisch stoofgerecht van rundvlees dat enorm veel varianten kent.
Zo heb je Sumatraanse rendang padang dat bijna drooggebakken wordt gegeten, dus zonder saus.
In niets lijkt dat op wat je vroeger als onderdeel van een rijsttafel kreeg in zo’n ouderwets Chinees restaurant.  
Op zijn best is rendang een heerlijk stoofgerecht met subtiele lagen van smaken en geuren.
Als je het goed klaarmaakt, ruikt het hele huis nog een dag of wat watertandend lekker naar de keuken van je Indische oma.
Maar rendang zonder aandacht in elkaar gezet, smaakt vlak en vettig.
Neem er de tijd voor en maak gebruik van goede ingredienten. Het is een ideaal recept voor een etentje: als je het een dag van tevoren maakt, wordt rendang de volgende dag alleen nog maar lekkerder!

De ingrediënten-lijst is best lang. Maar misschien heb je het meeste al in huis.
Ik blijf het zeggen: zorg voor een flinke basis-voorraad van verschillende soorten kruiden, specerijen etc. Je kan dan zo aan de slag zonder een helse tocht langs allerlei toko’s.
Mijn advies is om te experimenteren met ingrediënten zodra je je aan dit gerecht waagt. Misschien wil je het pittiger, of wat zuurder. Rundvlees vraagt om een “donkerder” smaak dan bijvoorbeeld kip of eend, dat best een zuurtje kan hebben zoals asem (tamarinde) of wat citroensap.

Recept Afdrukken
Rendang van rundvlees
Hier volgt een recept voor rendang kalio: de “natte” versie, dus met veel saus. Rendang kan je ook van eieren of kip (of eend) maken. Ook is er een vegetarische variant met jackfruit. Jackfruit is tegenwoordig gewoon te koop in blik in de supermarkt; neem die van FairTrade. De stooftijd van jackfruit, kip en eieren is korter dan van rundvlees, gemiddeld rond 45-90 minuten.
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indisch
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indisch
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Bak het vlees in gedeeltes in een hete wok kort aan in een paar eetlepels arachideolie (eventueel tussentijds al eruit halen en opzij zetten).
  2. Haal het vlees uit de pan als je dat nog niet hebt gedaan. Bak in dezelfde wok met voldoende olie eerst de uien licht aan, voeg dan de knoflook, rode pepers, gember, koenjit, ketoembar, djinten en kruidnagelpoeder toe met de gembersiroop. Let op dat het niet aanbakt, een klein (!) scheutje water kan helpen, of desnoods wat extra olie. * Je kunt er ook voor kiezen om van bovengenoemde ingrediënten eerst een boemboe te maken en die dan ongeveer 3 - 5 minuten aan te fruiten. De structuur en de smaak van de saus wordt hierdoor iets anders. Kwestie van proeven en uitproberen. Je kunt het lekker echt vijzelen in een tjobeh, maar ik vind het leven daar te kort voor. Ik gebruik dus regelmatig de staafmixer met het bijbehorende bakje.
  3. Voeg de suiker toe, dan het vlees. Schep alles goed om, kort laten bakken.
  4. Doe alles in een ruime braadpan die voldoende is verhit; voeg de santen toe, de sereh en laos. Schenk er zoveel water bij dat alles een beetje onder staat met daarin de djeroek poeroet en de salam. Laat het aan de kook komen.
  5. Stoof het gerecht klaar tot het bijna uit elkaar valt op een laag vuur in minimaal 2 uur, bij voorkeur in een half-afgedekte pan. De saus moet iets ingedikt zijn. Blijf regelmatig roeren en controleren of er meer water bij moet (niet teveel! Doe het met scheutjes).
  6. Proef of het gerecht af is. Gebruik zout dan wel zwarte peper indien nodig. Haal alle blaadjes, stengels en knollen eruit. Is de saus wat waterig, herstel die dan met wat bloem aangemaakt met water.
Geef een antwoord
*
*
*

volg @kokenenopnieuwbeginnen

Instagram has returned invalid data.