Koken en opnieuw beginnen

Mariska de Roode

Over Mariska de Roode

Koken en Opnieuw Beginnen ben ik in eerste instantie opgestart vanuit de wens om mijn liefde voor koken te combineren met hulpverlening.
Dit nadat ik voorjaar 2016 voor de tweede keer in een jaar tijd werd geveld door een
burn-out. Deze keer gevolgd door een depressie.
Ik werkte als maatschappelijk werker in de verslavingszorg en moest mijn werkende leven herzien toen ik uiteindelijk werd afgekeurd in 2019.

Vanuit mijn visie hebben koken en hulpverlening iets gemeenschappelijks: zowel kok als  hulpverlener zijn elk op hun eigen gebied bezig met het welbevinden van hun gast of cliënt.
Opgefrist, met nieuwe energie en met een beetje mazzel met een andere kijk op de dingen.

Vanuit mijn visie hebben koken en hulpverlening iets gemeenschappelijks

Tijdens mijn jarenlange herstel begon het tot me door te dringen hoe ik mijn eigen welzijn vooral in mijn laatste werkende jaren had verwaarloosd. Hoe lang ik had gefunctioneerd op teveel koffie en een snel broodje bij wijze van lunchpauze. En op haastige (afhaal)maaltijden wanneer ik eindelijk weer thuis was na de zoveelste keer overwerken. Terwijl ik zo hield van lekker eten en al sinds mijn puberteit graag kookte. Ik heb Indische roots en de liefde voor koken en eten zat er al vroeg in.
Met kleine stapjes begon ik weer met bakken en koken. Een simpele cake bakken was al een hele klus.
Therapie en noodzaak in een.
Keuken, koelkast en provisiekast maakte ik grondig schoon en deelde ik opnieuw in.
Geen haast meer rondom de eettafel maar weer leren rustig samen te eten met mijn man, mijn familie en met dierbare vrienden.
Voor mij werd eten weer samen delen, en innerlijk helen als je pijn lijdt.

Voor mij werd eten weer samen delen, en innerlijk helen als je pijn lijdt

Goed eten en drinken met zoveel mogelijk verse ingrediënten, liefdevol klaargemaakt.
In alle rust genuttigd in een prettige en schone omgeving. Met een luisterend oor voor de gast die wilde praten.

Het plan om koken en hulpverlening te combineren heb ik jammer genoeg moeten loslaten. Omdat ik er simpelweg de fysieke- en mentale energie niet meer voor heb.
Dass war einmal.
Maar er is iets anders voor in de plaats gekomen.
Om te beginnen geeft het me een kick om met weinig toch een lekker gerecht te maken.
Toen ik nog veel geld verdiende was het easy om snel iets heerlijks op tafel te zetten.
Nu kijk ik elke dag eerst wat er in de koelkast staat en in de voorraadkast.
En als ik eenmaal begin te koken, hou ik rekening met het weer: is het koud en regenachtig buiten? Of is het volop zomer en warm? Maar vooral: hoe voel ik me, en wat heeft mijn man nodig?
Dan is er nog iets wat me zelf verraste: ik ben veel meer Indo dan ik zelf had gedacht.
Toen ik met mijn bedrijf begon, waren er al snel mensen die me vroegen voor workshops en voor de catering van Indische gerechten. Ik had daar een dubbel gevoel bij: ik was toch zoveel meer dan een Indo die rijsttafels kon verzorgen?
Intussen ben ik een workshop Modern Indisch Koken voor de Kookstudio verder; ik heb ontelbare potten sambal tomaat gemaakt op bestelling en heb in pannen vol soto ajam geroerd, heb opnieuw mijn oude recepten uitgeprobeerd zoals sambal goreng telor.
Het is nu duidelijk voor me: je kan het meisje wel uit Indonesië halen, maar Indonesië niet uit het meisje.

Wat heb ik te bieden?
Bekijk mijn website: mijn specialiteit is sambal tomaat, te koop via het contactformulier.
En ik geef workshops Indisch- en Indonesisch Koken, met name de moderne, meer lichte variant met aandacht voor vegetarische gerechten.
Binnenkort is er de mogelijkheid om 2 dagen per week Indisch eten te bestellen via onze afhaalkeuken.
Kijk voor alle actuele info bij “Nieuws”.
Maak ook gebruik van mijn recepten op de website.

Voor vragen ben ik bereikbaar via email, Instagram of Facebook en natuurlijk via het contactformulier op deze website.

Zorg ervoor dat uw buik gevuld is.
Als u uw hoofd daarnaast koel houdt en uw voeten goed warm, komt u al een heel eind.

Mariska de Roode Koken en Opnieuw Beginnen 

volg @kokenenopnieuwbeginnen

Instagram has returned invalid data.