Koken en opnieuw beginnen

Over koken, recepten en meer

Voor mij begint koken niet met het recept, maar met het bekijken van de inhoud van de koelkast. In mijn hoofd kook ik dan al, met bijvoorbeeld mijn bakjes met overgebleven rijst, de groente in de lades en de soorten eiwit die ik in huis heb. Wordt het vegetarisch- en vegan met spinazie en rode linzen of maak ik nasi goreng met een gebakken eitje? Om zoveel redenen vind ik het vreselijk om eten weg te gooien.

Bewust koken begint met het leeg koken van de koelkast en het regelmatig aanspreken van voorraden . Bewaar daarom restjes in goed afsluitbare bakjes. En maak die ook op! Gebruik bij twijfel over houdbaarheid ook je neus. Om eerlijk te zijn gebruik ik rustig etenswaren voorbij de houdbaarheidsdatum. Toch ben ik door mijn eigen eten nog nooit ziek geworden.
Natuurlijk wil ik niet dat mensen ziek worden. Maar wel wil ik een pleidooi houden voor het inzetten van ons gezonde verstand en van onze neuzen. Zodat we voortaan zelf bepalen wat (on)gezond is voor ons in plaats van dat fabrikanten dat voor ons doen.


Verder zorgt het bezit van een goedgevulde provisie-, kruiden- en specerijenkast ervoor dat men voor een recept niet opeens boodschappen hoeft te doen. Dat geeft niet alleen veel rust, maar voorkomt ook (vaak dure) impulsaankopen.
Neem de tijd om je te verdiepen in de verschillende wereldkeukens en stel op grond daarvan een kleine basisvoorraad samen die je regelmatig kunt aanvullen. Maak gebruik van bulkvoorraden (zoals bijvoorbeeld voor speciale rijstsoorten) en hevel deze over in kleinere potten.
En hergebruik glazen- of plastic potjes en flesjes, die je kunt vullen met de vaak veel goedkopere kruiden en specerijen van Aziatische groothandels en Turkse toko’s.

Gebruik bij twijfel over houdbaarheid ook je neus. Om eerlijk te zijn gebruik ik rustig etenswaren voorbij de houdbaarheidsdatum.

Een beetje thuiskok kan tegenwoordig niet meer blanco in de keuken staan.
Hoe verantwoorden we onder meer het gebruik van vlees, als we beweren dierenliefhebbers te zijn en om het welzijn van dieren te geven? Wat mijzelf betreft: ook als ik biologisch vlees eet of vis met een keurmerk, is er het besef dat er voor mij een levend wezen is gedood.
Maar mijn persoonlijke ervaring is dat ik gezonder word als ik soms wat dierlijke eiwitten eet.
Dilemma’s dus waar ik zelf nog lang niet de oplossingen voor heb.
En hoe maak je een lekkere maaltijd klaar voor een veganistische vriend (tegenwoordig ook wel “vegan” genoemd, niet te verwarren met vegetarisch)? Welke gezonde plantaardige vetten gebruik je als roomboter geen optie is?
En trouwens, hoe gezond zijn de producten waarmee we koken?


Het is verstandig om wat het laatste betreft goed geïnformeerd te blijven.
Zelf maak ik bijvoorbeeld geen gebruik meer van mijn voorheen zo geliefde blikken met stukjes tomaat. Uit voorzorg kook ik nu met tomatenpulp die in glas is verpakt of maak ik deze zelf. Vermijd ik aluminiumfolie bij de bereiding – en het verpakken van eten. Kies ik liever voor biologische groente, fruit en aardappelen. En lees ik overal etiketten, zowel in supermarkt als natuurwinkel.
Maar het is niet aan mij, maar aan jou, de thuiskok, waarom en met welke visie je in de keuken wil staan.
Hoe dan ook, kook in ieder geval bewust en kies hiervoor ook bewust elk product voor je maaltijd.
Zo is het al een hele stap om niet langer meer in plastic verpakte komkommers te kopen. Zelfs als ze biologisch zijn. Zoek gewoon een andere aanbieder.
Kleine moeite met zeker weten een belangrijke boodschap.

De recepten in deze rubriek kunnen worden toegepast door iedere redelijk- ervaren thuiskok met goede smaakpapillen.

De recepten in deze rubriek kunnen worden toegepast door iedere redelijk- ervaren thuiskok met goede smaakpapillen.
Het zijn mijn favoriete recepten, in de loop der jaren verzameld of zelf bedacht.
Vaak zijn ze aangepast, en ik wil iedereen op het hart drukken om dit zelf ook te doen als je gevoel dat aangeeft. Want een recept is slechts een leidraad. Een soort routebeschrijving waarvan de bestemming misschien met een andere route nog beter te bereiken is.
Neem rustig de tijd om elk nieuw recept goed door te lezen. Wat is er nodig aan ingrediënten?
Welke kooktechnieken worden gevraagd, en hoe gaat het gerecht straks smaken?

Maar uiteindelijk gaat het om het plezier van het koken.
Om lekkere maaltijden op tafel te kunnen zetten, voor jezelf of voor dierbare anderen.
Liefdevol klaargemaakt, met zoveel mogelijk verse ingrediënten.

Succes en enjoy!

Mariska de Roode Koken en Opnieuw Beginnen

volg @kokenenopnieuwbeginnen

Instagram has returned invalid data.