Koken en opnieuw beginnen

Makan makan (= ga lekker eten!) tijdens workshop Modern Indisch Koken in de Kookstudio van ‘t Stadsplein in Grootebroek

Zaterdag 15 februari was de workshop Modern Indisch Koken in de mooie Kookstudio van
‘t Stadsplein. Ik had de mazzel dat routinier Désirée Vegter (coördinator van het Kookteam) de kook-assistent was die avond; ikzelf was de kookbegeleider en mocht het vak leren met vallen en opstaan.
In totaal waren er 9 deelnemers. Een deelnemer had een Indische achtergrond, wat de avond voor mij een extra glans gaf; leuk om dingen uit te wisselen en vragen te stellen als
“Wat is jouw favoriete olie om in te koken?”. Iedereen had behoorlijk wat kook-ervaring, maar de Indische keuken was relatief onbekend. We hebben geprobeerd om niet alleen informatie over kruiden en specerijen te delen, maar ook om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Zoals wat nu precies het verschil is tussen de Indische- en Indonesische keuken.

Het viel me niet mee om de deelnemers zelf te laten koken!
Loslaten geldt ook voor workshops geven.
Het eten werd trouwens heerlijk. Een aantal had daarvoor nooit eerder met tahu gekookt, sommigen zeiden ronduit niets er mee te hebben. Maar toen iedereen de geroerbakte gemarineerde tofu met shiitake en paksoi had geproefd, was de verrassing groot. Iemand dacht zelfs eerst dat het kip was.
Het menu: sateh babi (varkensvlees), snelle soto ajam (Indonesische kippensoep), nasi kuning (gele feest-of ceremoniële rijst), sambal goreng telor, gewokte gemarineerde tofu met shiitake en paksoi en roedjak manis van appels, peer en komkommer. Met snelle ketjapsaus als smaakmaker.
Wat de workshop zo modern maakte? Vooral door de keuze van de gerechten, die licht waren en voornamelijk vegetarisch. Voor mij hoeft het niet zo zwaar en vettig, is ook niet meer van deze tijd.
Wel is gewokte tahu met shiitake en paksoi eerder een Japans/Chinees gerecht. Maar is fusion juist niet het kenmerk van de Indonesische – en Indische keuken?

Als laatste nog een persoonlijke noot: na afloop van de workshop besefte ik dat ik misschien meer Indo ben dan ik dacht. Dit wil ik tot uiting brengen in Koken en Opnieuw Beginnen, samen met de catering en de workshops.

Bedankt voor een geweldige avond, en voor de lessen die ik er leerde.


Mariska de Roode
Februari 2020

Geef een antwoord
*
*
*

volg @kokenenopnieuwbeginnen

Instagram has returned invalid data.