Koken en opnieuw beginnen

Frikadel

Een simpel recept voor een klein hapje of als bijgerecht.
Niet te verwarren met het Hollandse “frikandel”!
Het is gehakt op zijn Indisch: perkedel.
Je kunt er natuurlijk heel veel kruiden, rode pepers en specerijen in stoppen.
Maar persoonlijk ga ik het liefst voor deze versie, met zo min mogelijk extra’s.
Zo heb ik het leren eten als klein meisje.
Het smaakt troostrijk en zacht, echt Indisch comfortfood.

Ideaal om te maken als je een rest (koude) aardappelen over hebt of aardappelpuree.
Beetje kliekjeseten dus.
Heb je die niet, zet dan gewoon een pan op het vuur met ongeveer 4 – 6 grote geschilde aardappelen.
Laat deze daarna goed afkoelen, dat werkt het beste.
Of maak het een dag van tevoren klaar.

Recept Afdrukken
Frikadel
Keuken Indisch
Keyword frikandel
Porties
personen
Ingrediënten
Keuken Indisch
Keyword frikandel
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Bak de gesnipperde sjalotten en de fijn geraspte knoflook aan in de koekenpan.
  2. Doe de aardappelen in een grote kom en prak ze goed fijn met een vork (Als de aardappelpuree al klaar is hoeft dit natuurlijk niet).
  3. Doe het sjalottenprutje bij de geprakte aardappelen en vermeng deze met wat zout en een paar flinke draaien gemalen zwarte peper, het gehakt, het ei, de panko en de nootmuskaat.
  4. Nadat je het goed hebt doorkneed laat je het een uurtje afgedekt in de koelkast opstijven. Dit hoeft niet per se maar is daarna meer werkbaar.
  5. Draai van het gehaktmengsel in eerste instantie ballen in een grootte voor de door jou gewenste uiteindelijke vorm. Zelf zie ik de frikadellen graag in de vorm van een niet al te grote, dikke kroket. Maar misschien eet je ze liever rond? Ik zou zeggen: leef je uit!
  6. Verhit in een grote braadpan of een goede wok een paar flinke eetlepels arachide-olie. Braad hierin rustig en voorzichtig een paar frikadellen tegelijk (zeg zo'n 3 per x) in rond de 10 - 12 minuten gaar. Keer ze af en toe om. Let op dat ze goudbruin blijven!
  7. OPTIONEEL: Je kunt de frikadellen door wat paneermeel rollen voordat je ze bakt. Zelf hou ik daar niet zo van vanwege het korstje dat ze dan krijgen. Maar experimenteer vooral naar hartelust!
  8. Schep de frikadellen uit de pan als ze klaar zijn en leg ze op een bord met wat keukenpapier om ze uit te laten lekken.
  9. Frikadellen zijn zowel warm als koud erg lekker. Zelfs geprakt op een volkoren boterham smaken ze geweldig! Eet ze als bijgerecht bij een kom rijst en wat groente, of snack ze weg op de bank tijden het Netflixen. TIP:Als je extra veel maakt van tevoren, maak je de volgende dag van de rest van het gehakt een heerlijk gehaktbrood.
Geef een reactie
*
*
*

volg @kokenenopnieuwbeginnen

Instagram did not return a 200.