Koken en opnieuw beginnen

Koken tijdens corona-tijden

Door corona is de wereld veranderd. Toen het virus aan het einde van de winter ook toesloeg in Nederland en ons land zich in de intelligente lockdown terugtrok, werd het overal heel stil. Mensen werden bang en moesten zoveel mogelijk thuisblijven.
Ik kreeg ook last van die angst. Zoveel beelden van stervenden, zieken, overvolle ic’s, begraafplaatsen, wanhopige mensen met mondkapjes.


Het is nu een paar maanden later.
De noodmaatregelen zijn hier en daar in de wereld versoepeld, ook in Nederland.
Maar al heeft het normale leven zich voorzichtig wat hervat, is het oude en vertrouwde verdwenen. Misschien wel voorgoed?
Voorlopig zullen we moeten leren leven met elkaar op anderhalve meter afstand.

Net als zovelen heb ik mijn toekomstplannen moeten herzien. Workshops Indisch koken bijvoorbeeld kunnen niet meer, niet bij de Kookstudio, bij ons thuis of elders. Voor de Kookstudio is het erg verdrietig dat ze voor onbekende tijd de deuren moet sluiten. Gezondheid en gezond verstand gaan natuurlijk voor.
Mijn belangstelling voor Indisch- en Indonesisch koken is de laatste jaren steeds meer gegroeid. Je kunt het meisje wel uit Indonesie halen maar Indonesie blijkbaar niet uit het meisje! In de keuken trok ik steeds meer naar het eten van mijn kinderjaren. Alle nieuwe pasta-gerechten, curry’s en Franse stoofpotjes ten spijt. Ik moet en wil er wat mee blijven doen, en als het niet via de ene weg kan, dan neem ik maar een andere.
Mijn plan is nu om me te richten op thuis koken en ik begin in onze straat. Wie wil mijn sateh, sambal tomaat, frikadel, nasi goreng, rendang en tahu ketoprak? Je mag je eigen pannetjes afgeven en anders heb ik mijn Indiase stapelpannetjes,
Uit eten gaan mag weer mondjesmaat en in kleine groepen. Maar afhaal-eten in corona-tijd blijft ideaal, vooral als je het in je eigen buurtje kan verkrijgen.
Ideeën genoeg en gelukkig ook weer de energie om er mee aan de slag te gaan.

Het allerbelangrijkste is om zo goed mogelijk voor onszelf te blijven zorgen. Wat opviel was dat tijdens de lockdown mensen weer begonnen met brood bakken en het leegkoken van hun koel- of provisiekast. Recepten van soepen en ander comfortfood zag je overal. Blijkbaar is eten toch een van de dingen waarop we terugvallen als de wereld buiten dreigend wordt.

Niet zo heel gek want goed eten troost en verbindt en heelt.
Corona kunnen we er niet mee doen verdwijnen.
Maar blij worden aan onze tafel met een paar dierbaren en een dampend en goedgevuld bord voor ons kan zelfs corona ons niet afnemen.


Mariska de Roode
Juni 2020

Geef een antwoord
*
*
*

volg @kokenenopnieuwbeginnen

Instagram has returned invalid data.