Recept voor Italiaans gehaktbrood met pesto en pijnboompitjes
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Begin met de pijnboompitjes kort te roosteren in een koekenpan zonder vet op een laag vuur. Roer of schud ze rustig om zodat ze lichtbruin worden, na ongeveer 5 minuten. Bij dit klusje raad ik aan om niet intussen wat anders te doen: hou de pan in de gaten.
  2. Verwarm nu de oven voor op 200 graden (niet langer dan 10 minuten)
  3. Doe het gehakt in een grote kom, samen met de eieren, de pijnboompitjes en de panko/Brinta/beschuit, een snuf zout, de knoflook en 4 volle eetlepels pesto. Meng het goed door elkaar.
  4. Kwast het bakblik of de cakevorm in met een beetje bak-olijfolie en doe daarna het gehaktmengsel erin; maak er een mooi, glad geheel van, de hoeken van het blik goed aangedrukt.
  5. Zet het bakblik op een rooster in het midden van de oven voor ongeveer 40 minuten.
  6. Houd de kleur in de gaten: het gehaktbrood mag niet donkerbruin verbranden. Haal na het garen het bakblik uit de oven en laat het een beetje afkoelen.
  7. Maak tijdens het afkoelen snel de saus door zoveel yoghurt of kwark als nodig is te mengen in een mooie kom met 1-2 volle eetlepels pesto, een beetje zout, zwarte peper en wat fijngesneden basilicum.
Notities

Het gehaktbrood kan hierna in plakken worden geserveerd op een mooie schaal, versierd met basilicumblaadjes.
Lekker met kleine pasta (penne), krieltjes of wat stevig brood en een groene (ruccola)salade, samen met de yoghurtsaus.