Sambal goreng telor
Porties
8personen
Porties
8personen
Ingrediƫnten
of voor vegetariƫrs: 2 koffielepels sambal oelek en 1 eetlepel marmite of vegemite
Instructies
  1. Zet de eieren op in koud water; zodra het kookt, 6 minuten laten borrelen. Laat de eieren goed schrikken in koud water en laat ze even staan. Pel ze. De eieren kunnen daarna eventueel een kleine 2 minuten worden gebakken in wat olie; leg ze daarna apart. Zelf houd ik het liever bij alleen gekookte eieren omdat ze dan wat lichter smaken. Kwestie van persoonlijke smaak.
  2. Voor de boemboe de sjalotten halveren en ze in de blender doen met de knoflook, sambal trassi, laospoeder, suiker en het zout; maal alles goed fijn.
  3. Die in een ruime wok de olie en voeg de boemboe toe, laat zacht fruiten op een niet al te hoog vuur; voeg de gezeefde tomatensaus toe en ongeveer 2 koppen heet water. Goed blijven roeren, breng opnieuw aan de kook.
  4. De santen, (gekneusde) sereh, het eventuele stuk laos, blaadjes- salam en -djeroek poeroet kunnen erbij, blijf losjes roeren. Er moet voldoende saus in de pan ontstaan, die wat lobbig moet worden.
  5. Tenslotte kunnen de gepelde eieren erbij; draai ze een paar keer om en om zodat ze goed met de saus worden bedekt. Doe een deksel half op de pan, draai het vuur op zijn laagst en stoof de eieren 10 minuten in de saus. De saus mag overigens niet te veel indikken; het gaat in dit gerecht echt om de combinatie saus en ei. Het gerecht is klaar zodra je een dun laagje olie van de santen bovenop ziet verschijnen. Verwijder alle stengels, blaadjes en eventuele knollen.
  6. Serveren: Je kunt de eieren halveren en op een schaal doen met wat saus erbovenop als je ze op tafel neer wilt zetten. Maar heel laten in de pan of in een kom met heel veel saus ziet er ook leuk uit. Lekker met rijst en gestoofde groenten naar keuze.