Rijst-omelet
Porties
2eters
Porties
2eters
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Bak zachtjes in een kleine wok de rijst in ongeveer 1 – 2 eetlepels arachide-olie en de knoflook en gember. Voeg een scheutje vissaus toe voor wat umami, of hou het anders bij de Japanse sojasaus. Zorg ervoor dat de rijst wat losser wordt; een deksel op de pan op een laag vuur zorgt voor een licht-gestoomd effect. De rijst mag niet hard of bruin worden. Doe na ongeveer 10 – 15 minuten de lente-uitjes erbij. Goed omschudden. Haal de rijst uit de pan en bewaar zo lang in een groot bord.
  2. Kluts de eieren in een kom met een eetlepel koud water en eventueel een eetlepel sesam-olie.
  3. Gebruik vervolgens dezelfde wok voor het bakken van de omelet, in een eetlepel arachide-olie. Zorg ervoor dat de wok goed heet is voordat je de olie erin giet. Doe meteen de geklutste eieren erin. Draai steeds tijdens het stollen met de wok, zodat ook tegen de wand van de wok een mooie ei-laag ontstaat; hierdoor kan je straks de omelet om de rijst wikkelen alsof het een soort sushi-rol wordt. Let op de temperatuur: niet te hoog. Werk desnoods met een deksel als de omelet niet goed wil stollen.
  4. De omelet is klaar als de randen makkelijk loslaten. Doe de rijst in het midden van de omelet in de vorm van een grote “worst”. Bestrooi met sesamzaadjes. Rol dan voorzichtig de omelet om totdat de rijst goed is verpakt.
  5. Laat de omelet-rol op een bord glijden en snijd deze in kleine, sushi-achtige rolletjes.
  6. Meteen opeten! Nogmaals, je kunt er alles bij doen wat je lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld wat repen rauwe zalm of komkommer op de rijst doen voordat je deze oprolt in de omelet. Maar ook zonder al dat extra is dit een lekker en snel hapje dat je veel energie zal geven.