Ketoprak
Een lekker vegetarisch recept met onder meer tahu, taugeh en Chinese kool.
Porties
2personen
Porties
2personen
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Bak de dobbelstenen tahu in een flinke laag arachideolie in een ruime wok op niet al te hoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Neem hier de tijd voor! Schep ze (voorzichtig! Kan snel breken) regelmatig om en om. Schep ze vervolgens uit de pan en laat uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier. Zelf bewaar ik de overgebleven olie om er vetbollen van te maken voor de vogels. Een restantje olie blijft in de wok voor de verdere bereiding van de ketoprak.
  2. Was de taugeh goed met koud water en blancheer ze daarna kort in kokend water. Spoel af met ijskoud water en laat ze uitlekken.
  3. Pureer de uien, knoflook, sambal en suiker met behulp van een staafmixer of iets dergelijks. Ga je liever voor het echte werk, gebruik dan de tjobeh om ze tot een boemboe te wrijven.
  4. Doe de boemboe in de wok met de hete olie, even kort aanbakken, dan de pindakaas erbij doen. Blijven roeren. Nu de ketjap in de pan gieten en de azijn. Zelf doe ik er het liefst ook een paar lepels water bij. Dit kun je laten als je liever een dikkere saus hebt.
  5. Voeg de tahu toe, rustig omroeren en weer warm laten worden. Dan kan de kool erbij, en als laatste de taugeh. Niet langer dan een paar minuten wokken, anders wordt de taugeh slap. Afmaken met wat zout. Strooi de bieslook en/of de selderie/peterselie overheen, kort omroeren.
  6. Heel lekker met kleefrijst waarin tijdens het koken een pandanblad is gelegd.
  7. Serveer meteen met wat gebakken uitjes eroverheen en eventueel met wat emping erbij. Maar dit gerecht is koud ook erg lekker, bij voorkeur op een warme zomerdag.